Yalnız Mesajı Göster

Eski 22-07-2006, 04:57 PM   #1 (permalink)
berxwedan

Giriş Tarihi: May 2006
Üye No: 3220
Cinsiyeti : Bay
Rep Puanı : 3507503
Rep Derecesi
berxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond reputeberxwedan has a reputation beyond repute
Varsayılan Diyarbekir poşusu AB yolunda

Diyarbekir'de yeniden canlandırılmaya çalışılan geleneksel Diyarbekir poşusu, Silk & Cashmire firmasının Avrupa'daki mağazalarında ambalaj olarak kullanılacak.

Avrupa Birliği'nin Kültürel Mirası Geliştirme Programı kapsamında desteklenerek Diyarbekir Ticaret ve Sanayi Odası'nca hazırlanan 'Geleneksel El Sanatları Projesi'nde yer alan 5 el sanatından biri olan ipek poşuculuk, pazar sorununu aşmaya başladı.

Proje Koordinatörü Yekta Süngü, yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıldır süren proje çerçevesinde eğitim gören 16 kursiyerin artık tek başına poşuyu üretebildiklerini söyledi.

Şimdiye kadar eğitim safhasında bulunan projede üretilen poşuları stokladıklarını anlatan Süngü, yaklaşık 1 yıl sonra projenin tamamlanmasıyla kendi işlerini yapabilecek kursiyerlere sadece pazarlama desteği vereceklerini bildirdi. Diyarbekir'de poşu üretiminin çok eskilere dayandığını, ancak bunun 1950'lerden sonra kesintiye uğradığını belirten Süngü, şunları söyledi: 'Bu işin ustaları o yıllarda açılan Sümerbank'a işçi olarak girince bu geleneksel üretim kesintiye uğruyor. Şanslıyız ki yaşayan ustalar var ve bunlar bize bilgilerini aktardı. Zamanında bütün bölgede büyük ilgi gören meşhur Diyarbekir ipek dokuma modelleri olan Beyaz kenar, Kırmızı kenar, Dorsor, Almastı ve Kesrevan gibi çeşitleri ustalarla konuşarak tekrar canlandırıyoruz.'

İpek ambalajlarda üretilecek

Bir süre önce Silk&Cashmire tasarımcılarıyla görüştüklerini ifade eden Süngü, 'Bizden ipek ambalajlar üretmemizi istediler. Dünya çapındaki mağazalarında, ürünlerini, bunların içinde sunacaklar. Bu bizim için çok sevindirici bir gelişme oldu. Emeklerinin değerlenecek olması ve pazar bulunması, burada çalışan kızları çok ümitlendirdi. Umarım, geniş bir pazar imkanı bulunur ve ipekli dokuma Diyarbekir'de yeniden bir endüstri haline gelir' diye konuştu.

Kadınlar istihdam edilecek

Diyarbekir Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Kaya da, proje hedeflerini kaybolmaya yüz tutan el sanatlarını canlandırmak ve kadınlara istihdam alanı yaratmak olarak açıkladı. Üretim ve pazarlama becerisi kazandırdıktan sonra kursiyerlerin kendi işlerini kuracaklarını ifade eden Kaya, 'Dokuma atölyelerimizde ipek poşular üretiliyor. Üretilen poşuların pazarlanması konusunda en son Silk&Cashmire ile irtibatımız oldu. Atölyemizde kendilerine belli vasıflarda poşu üretilecek. Mağazalarında bunları ambalaj olarak kullanacaklar. Pazarlama ağını geliştirdikten sonra amacımıza ulaşacağız' dedi.

7 mağazada kullanılacak

Silk&Cashmire Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Zamanpur ise, bir süredir Türkiye'de ürünlerini müşteriye sunarken kaliteli ambalaj arayışında olduklarını kaydetti.

Kağıt ve karton hediye kutusu ve poşet dışında zaman zaman iç Moğolistan'da saf ipek torbalar yaptırdıklarını belirten Zamanpur, 'Bu işin Diyarbekir'de da yapılacağına inanarak sipariş verdik. Şu an saf ipek ambalajda 3 ayrı boy üretiliyor. Aralarında Barcelona, Amsterdam, Zürih ve Olten'in de bulunduğu 7 mağazada saf kaşmir ürünler, karton yerine bu ipek zarfların içerisinde poşete konulacak.' DİYARBeKiR

berxwedan is offline